Arušos nacionalinis parkas ir žygis iki Tululusia krioklių

Arušos nacionalinis parkas ir žygis iki Tululusia krioklių

Šis parkas yra visiškai šalia netoli turistų traukos centro – Arušos (į Arušą žmonės keliauja prieš safarius ar lipimą į kalnus). Aruša primena miestą – milžinišką turgų, atrodo, kad visi ten nieko daugiau nedaro, tik ką nors pardavinėja. 

Arušos NP mažas ir jo gyvūnija nėra tokia įspūdinga kaip kituose parkuose, tad dalis keliautojų jo vengia. Iš kitos pusės  – jis visai neblogas sprendimas pradėti safarį (po “paprastesnių” parkų tokiame grande kaip Serengetis nepradėsi jaudintis pamatęs zebrą ar karpotį). Arušos NP pasižymi gan žaviu kraštovaizdžiu – jis stovi Meru papėdėje, tad jame galima pamatyti įvairių buveinių (nuo kalnų atogrąžų miško iki drėgnos savanos), turi šarminių ežerėlių ir yra gana žalias. Geru oru fone galima pamatyti ir Kilimandžarą. 

Už papildomą mokestį galimas pasivaikščiojimas, pvz., pora valandų Meru kalno papėde iki maždaug 28 m aukščio Tululusia krioklių. Mes tai ir pasirinkome. Ėjimas buvo lėtas, labai mielai ir naiviai atrodąs reindžeris su dideliu šautuvu rodė įvairius augalėlius, iš gyvūnų vaikščiojimo metu matėm tik karpočius ir babūnus, nors kiti laimingieji tokio žygio metu gali sutikti ir daugiau gyvūnijos. Apsilankymas prie krioklio ir visiškas sušlapimas buvo tikra atgaiva širdžiai. Gyvūnų ėjimo metu matėm nedaug – sutikom karpočių grupelių (viena buvo iš drąsesnių tai vaikščiojom šalia jų) ir pavianus. Per daug metų upė lėtai išgraužė kalvą, jos sienos vis aukštėjo, dėl to dabar atrodo, kad krioklys lyg įsikūręs atvirame urve. Pati upė nėra tokia didelė ar energinga, bet kadangi vanduo krenta iš pakankamai aukštai, krioklys gaunasi visai įspūdingas ir pirma išgirstamas, o tada pamatomas. Stovėti šalia jo tikrai įspūdingas jausmas. 

Į Arušos parką galima traukti ir išsinuomavus ratus, kadagi orientuotis ar stebėti gyvūnus jame nėra sudėtinga. Nors keliavimas savarankiškai neuždraustas, didesniuose parkuose geriau rinktis gidus, kadangi jie geriau pažįsta vietoves, bendraudami tarpusavyje greičiau sužino kur laikosi gyvūnai ir moka tinkamai elgtis bei reaguoti sutikę, pvz., dramblį. 

 buivolas-2 DSC-0118 IMG-20210520-105402 IMG-20210520-110802 IMG-20210520-114735 IMG-20210520-115251 IMG-20210520-120332 IMG-20210520-141619 vandeninis-ozys-4 zebras zirafos-8

Su mūsų matytais safario gyvūnais susipažinti galima čia:

Plėšrūnai

Žolėdžiai

Paukščiai

Ropliai

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram