Kelionė į Tanzaniją. Kaip išsirinkti tinkamiausią metų laiką

Kelionė į Tanzaniją. Kaip išsirinkti tinkamiausią metų laiką

Planas buvo toks – gerai padirbėti žemyninėj daly, o tada nešdintis į Zanzibarą. Rinkomės drėgnojo periodo pabaigą (realiai – perėjimą iš drėgnojo į sausąjį), kada jau negyveni baloj, o Serengečio lygumos pakankamai žalios. Aišku, kai kurie parkai kiek per gausiai apžėlę žole (pvz., Tarangire), kas apsunkina gyvūnų stebėjimą, ir gyvūnai nebus taip susitelkę specialiose vietose kaip sausojo sezono metu, tačiau šiuo metu keliautojų labai mažai. Visokie gyvulėlių jaunikliai (veršeliai ar kaip ten juos pavadinti) jau pakankamai dideli ir gan greit juda (optimalesnis laikas jiems stebėti turbūt būtų lietingojo sezono įkarštis). Atvykom pačiu laiku – ką tik baigėsi lietaus sezonas, ir, nors prognozės nuolat gąsdino, drėgmės jau negavome, tik Arušoj porą naktų nulijo. Jau pačią pirmą dieną ramiai mirkom Kikuletwa versmėse. Visą likusį kelionės laiką oras buvo puikus, kitų keliautojų nedaug, neteko muštis dėl vietos stovyklaviečių tualetuose ar prie gyvūnų, dažnai valandomis nematydavom kitų žmonių. 

Paprastai mūsų pasirinktas periodas Zanzibarui taip pat nėra optimaliausias periodas, tačiau tokios vietos kaip Nungwi ar Kendwa teoriškai kiek malonesnės ir tuo laikotarpiu. Mes suplanavome taip, kad Zanzibare lankysimės gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Tada vėjas teoriškai dar stiprokas (realiai jis silpti pradeda turbūt tik kokį rugpjūtį, ir vėl stiprėja nuo gruodžio), gali kiek palyti ar išpulti kokia audra, bet nebus tokių dumblių samplaikų kaip gruodį. Na ir šiaip, renkantis, kurioje salos dalyje norisi apsistoti, reikia atkreipti dėmesį į sezoną. Lietaus beveik negavom (kelis kartus trumpi nulijimai), dažniausiai buvo saulėta, vėjas labiau buvo atgaiva o ne problema. 

IMG-20210520-110150 IMG-20210520-110402 IMG-20210521-121604 IMG-20210526-115431 IMG-20210526-140833 impalos-1 sekretoriai-3 zirafos-3 zirafos-2 babunai-3 DSC-0416 DSC-0420 DSC-1936 DSC-1937 DSC-2094 DSC-2110

Trumpai apie visus metų laikus Tanzanijoje:

Sausis

Tai – pereinamasis laikotarpis tarp trumpojo ir ilgojo lietaus sezono. Serengetyje sausį žolėdžių bandų judėjimas nenuspėjamas, jis priklauso nuo oro sąlygų, gyvūnai ieško tinkamų pievų jauniklių auginimui. Gnu patelės pasirengusios gimdyti. Kraštovaizdis vešlus, žalias, be dulkių, fotogeniškas, tačiau vešli augmenija apsunkina gyvūnų stebėjimą. Šiuo metu Tanzanijoje daug migruojančių paukščių rūšių. 

Zanzibare karšta ir saulėta, jūra skaidri, tad tinka nardymui ir snorkelinimui. Galimos popietinės audros. Šiaurės rytų vėjas stipriausias. Vėjas ir bangos rytiniuose paplūdimiuose prineša dumblių, nors dalis viešbučių tas zonas aptvarko. Tai mangų sezonas, tad bus pilna šviežių, sultingų vaisių.  

Vasaris

Prasideda vaikavimosi sezono pikas – Serengetyje pilna gnu, zebrų ir kitų migruojančių gyvūnų jauniklių. Bandos juda lėčiau. Puikus laikas stebėti plėšrūnų medžiokles. Vasarį Serengetyje šilta, lygumos žalios ir vešlios, tad gyvūnus stebėti sunkiau. Puikus laikotarpis paukščių mylėtojams. 

Zanzibare karšta, tvanku ir drėgna. Šiaurės rytų vėjas palaipsniui silpsta ir būna vidutinio stiprumo ar lengvas, jūros vanduo labai šiltas (seklesnėse vietose gali siekti 30 laipsnių). Šis mėnuo tinka paplūdimiui, yra minimali popietinio lietaus tikimybė. Tinkamas laikas Kizimkazi delfinų stebėjimui. Išplauti dumbliai vis dar gali būti problema šiaurės rytų paplūdimiuose. 

Kovas

Serengetyje šis mėnuo gali būti gana drėgnas, tai ilgųjų liūčių sezono pradžia. Augalija vešli, dulkių mažai, žolėdžių bandos juda lėtai ir nuspėjamai, visur pilna jauniklių, grobio tyko plėšrūnai. Gyvūnų stebėjimui oras vis dar tinkamas, nors peržiūra gali pertraukti perkūnijos.  Zanzibare taip pat prasideda ilgųjų liūčių sezonas, lietus vis dažnesnis nuo mėnesio vidurio. Kol lietūs neatslinko, salyno paplūdimiai labai karšti dėl nurimusio vėjo, tačiau orus šiuo metu labai sunku nuspėti. Dėl nurimusio vėjo saulėtomis dienomis jūros idealios nardymui, o vakarinės dalies kurortų saulėlydžiai atrodo įspūdingai dėl virš jūros susikaupusių debesų. Taip pat kovas – ananasų sezono pradžia. 

Balandis

Tai lietaus sezono pikas, bet lyja daugiausia vakarais ir, nors lietus gali būti labai stiprus, jis bus lokalus ir baigsis per 1 – 2 valandas. Lygumose šlapia, dirvožemis slidus, dalis kelių sunkiai įveikiama. Žolėdžių jaunikliai tampa mobilūs, tad bandos pradeda judėti. Šiuo metu Serengetyje labai nedaug žmonių. Šis laikotarpis, vadinamas “smaragdo sezonu”, mėgiamas gamtos fotografų dėl sodriai žalio kraštovaizdžio. Dėl sudėtingesnių orų sąlygų rekomenduojami ilgesnės trukmės safariai. Ngorongoro, Tarangire ir Manyara srityse lietaus daugiau negu Serengetyje. Mažiausiai problemų blogas oras turėtų sukelti pietinėje Serengečio dalyje. Šiuo metu turistų labai mažai. 

Zanzibare pučia lengvas vėjas, karšta ir galimos staigios audros. Vakarinės dalies kurortuose vis dar įspūdingi saulėlydžiai. 

Gegužė

Serengečio srityje tai drėgnas mėnuo, pasižymi aukšta žole ir fotogeniškumu. Lietūs gan lokalūs, dažniau vakariniai, kai kur gali iš kelių padaryti dumblynus. Oras skaidrus, nėra dulkių, puikiai tinka fotografuoti. Tarangine ir Manyara parkuose suneksnis gyvūnų stebėjimas. 

Zanzibare gegužės pradžioje smarkiai lyja, antroje mėnesio pusėje popietiniai lietūs lengvėja ir trumpėja. Kendwa, Nungwi kurortai kiek ramesni. Iki birželio lieka įnirtingų audrų tikimybė. 

Birželis

Baigiasi lietaus sezonas. Bandos išsisklaidę, tad safariai ilgesni. Serengečio lygumos vis dar vešlios ir žalios. Tradiciškai bandos kerta Grumeti upę, tačiau vaizdas ne toks įspūdingas kaip vasaros pabaigoje kertant Maros upę. Sausas oras, gražus peizažas – turistų sezono pradžia. Birželio pradžioje lankytojų dar mažai, tačiau mėnesio antroje pusėje jų daugėja. Išlieka popietinio lietaus tikimybė. 

Zanzibare galimi nedideli lietūs. Nuo birželio prasideda vėžliukų kelionė į jūrą. Pučia stiprus pietų vėjas, apsunkinantis nardymą atvirame vandenyje, matomumas vandenyje nedidelis (apie 10 m). 

Liepa

Maros upės kirtimų ir poravimosi sezono pradžia. Tai sausiausias mėnuo.Vakarais ir naktį gali būti vėsoka. Žolių nedaug, tad gyvūnus lengviau stebėti. 

Zanzibare sausa ir šilta, tačiau tai ir vėjingiausias mėnuo, nuolat pučia daugiau ar mažiau pastovus stiprus vėjas, sąlygos nardymui prastokos. Ramiausi paplūdimiai poilsiui ir nardymui – Nungwi ir Kendwa. Daug turistų.    

Rugpjūtis

Geriausias mėnuo stebėti didžiąją migraciją per Maros upę. Sausasis sezonas įsibėgėjęs, tai  karštas ir sausas mėnuo. Tai mėgstamiausias turistų mėnuo Serengetyje, tad kai kuriose vietose bus labai daug automobilių. Žolės nedaug, tad gyvūnus stebėti lengva. 

Prasideda optimaliausias laikotarpis aplankyti Zanzibarą. Ne per karšta, ne per drėna, o pietų vėjai silpsta. Tinka tiek laiko leidimui paplūdimy, tiek nardymui. Paplūdimio gerbėjams vis dar rekomenduojama lankytis šiaurės pakrantėse. Labai daug turistų, kainos aukštos. 

Rugsėjis

Paskutinė galimybė stebėti Maros upės kirtimą. Sausasis sezonas tęsiasi, tad karšta ir sausa. Didžioji bandų dalis Masai Maros regione. Pradeda mažėti turistų. Šis mėnuo tinka stebėti gyvūnus kitose parko vietose – jie kaupiasi apie vandens telkinius, žolė žema. 

Zanzibare orų sąlygos vis gerėja. Tai saulėčiausias ir sausiausias mėnuo salyne. Pietinis vėjas dabar tėra gaivinantis vėjelis. Jūra šilta, o nardymo sąlygos puikios, mėnesio pabaigoje matomumas vandenyje – iki 25 m. 

Spalis

Sausasis sezonas artėja prie pabaigos. Dalis bandų pradeda judėti iš Masai Maros į Serengetį. Tikslus šio judėjimo laikas nenuspėjamas. Augmenija labai menka, gyvūnai renkasi prie likusių vandens šaltinių, tad juos stebėti lengva. 

Zanzibare galima šiek tiek lietaus, tačiau jis neturės didelės įtakos kelionei – vis dar vyrauja lengvas vėjelis, rami šilta jūra ir giedras dangus. Matomumas vandenyje vis dar puikus – apie 25 m. Vizitui tinka visos salos dalys. Ramiausia jūra prie Kizmikazi ir tai žymi delfinų sezono pradžią toje vietoje. Mėnesio antroje pusėje temperatūra kyla, o lapkričio musono pradžia nenuspėjama

Lapkritis

Orai vėsta, prasideda ankstyvi, trumpi popietiniai lietūs. Formuojasi stulbinantys perkūnijos debesys. Gnu bandos telkiasi apie Seronera sritį. Lygumos pradeda žaliuoti. Turistų mažėja. Keliai vis dar pravažiuojami. Lygumose žolė pradeda žaliuoti, bet vis dar trumpa, dulkių nėra, gyvūnų stebėjimo sąlygos geros. Gyvūnai pasklidę, kadangi daugėja drėgmės. Gausėja vabzdžių. Itin karšta ir drėgna Tarangire NP. 

Zanzibare prasideda trumpi lietūs, jie ne tokie stiprūs kaip laikotarpiu nuo kovo mėnesio, tačiau dažnai gali būti apsiniaukę. Puikus laikotarpis Kizmikazi stebėti delfinus. Nardymui sąlygos geros, rekomenduojama tai daryti pietinėje dalyje. Į viešbučius grįžta patrauklesni pasiūlymai. 

Gruodis

Lyja mažiau negu lapkritį, lietūs trumpi, paprastai popietiniai, greit baigiasi. Mėnesio pabaigoje žolėdžiai pradeda po truputį vaikuotis. Lygumos sodrios, žalios, nėra dulkių. 

Zanzibare lyja ir kyla temperatūra. Vyrauja šiaurės rytų vėjas, taip pat stiprėja šiaurės vėjas, dėl ko jūra tampa nerami.  Mėnuo gan nenuspėjamas, puikų paplūdimio laiką gali keisti audros. Rekomenduojama lankytis pietinėje ir vakarinėje salos dalyje. Pietiniuose rifuose vanduo krištolo skaidrumo ir puikiai tinka nardymui. Taip pat šis mėnuo – puikus metas aplankyti Mafijos salos bangininius ryklius. 

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram