Kysel Ferrata

Kysel Ferrata

Bijodami, kad nepasikartotų Sucha Bela didžiųjų išpardavimų lygio košmaras, įrangą išsinuomavom dar vakare  ir patraukėm linksmintis anksti ryte. Nesigailėjom – buvo ir gražių vaizdų, ir truputį padirbėti teko, ir beveik nieko nesutikom. Nemažą kelio dalį teko kabarotis virš upelių, lipti į krioklius, taip pat eiti kanjonu, ropštis per sąvartas.

Pati teritorija prieš mažiau kaip pusšimtį metų buvo nusiaubta gaisro ir visą tą laikotarpį “gyveno sau”, tad nėra labai paveikta žmonijos (ferrata paleista tik 2016 metais, mes lankėmes 2018 m., tada viskas dar atrodė gan nauja ir nekalta). Teisybės dėlei gal verta paminėti, kad išties ja buvo galima naudotis nuo 1925 metų, o 1976 m. atsitiktinai numesta cigaretė ar degtukas sukėlė milžinišką gaisrą, nuniokojusį apie 30 ha plotą. Vėliau Slovakų rojaus nacionalinio parko vadovybė nusprendė kelią atkurti, kadangi via ferrata yra palyginus draugiška gamtai – dauguma žmonių tikrai eis ten, kur veda ji, o ne blūdys nežinomomis kryptimis, mėtydami savo vandens buteliukus ir saldainių popierėlius. Tačiau planuodami kelionę atsiminkit, kad dėl gamtosauginių priežasčių ja naudotis galima tik birželio 15 – spalio 31  d., ir dar šis malonumas kainuoja apie 5 eur be įrangos nuomos.

Ferratą pagal sudėtingumą vertina įvairiai – B, kartais net B/C, bet iš esmės nėra ji labai pavojinga, gal tik keliose vietose. Į ją tikrai gali eiti ir bailesni, ir vaikai, ir gležnesni. Ji labai patogi, rankomis beveik neteko dirbti. Pačioje pradžioje segiotis galima nebent norint pasitreniruoti, kadangi pirmieji “laiptukai” įrengti neaukštai, siekiant kojas apsaugoti nuo sušlapimo tada, kai pakyla vandens lygis.

Beje, atkreipkite dėmesį ir į Kláštoriska vietovę, kurioje vis viena turėsit atsidurti Mes pradėjom nuo Podlesok, ir tada keliavom į feratą per Kláštorisko ir atgal). Ten žmonės gyveno nuo bronzos amžiaus, o nuo viduramžių rentė įtvirtinimus apsaugai nuo niekšingų totorių ir panašių negandų, vėliau ten stovėjo vienuolynas, kurį nugriovė ir dabar grupė entuziastų bando atstatyti jo liekanas. Dėl to nenustebkite sutikę vieną kitą vienuolį ar vienuolę su hikinimo batais.

 

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram