Tinaztepe Caves

Tinaztepe Caves

Kelionė į Kapadokiją su nuomotu auto nuobodoka. Keliai gan geri, ir kalnų dalis gan smagi nes kalnai visada suteikia įvairovės. Bet tos nykios stepės ir mažas greitis… Šiame važiavime geras dalykas buvo tas, kad prieš kelionę žvalydama žemėlapį dar kalnų zonoj radau kažkokį neypatingą urvioką. Sugalvojau ten padaryti mažą sustojimą – net be ėjimo į urvą, tiesiog kiek pasivaikščioti po kalnus. Tas daiktas vadinos Tinaztepe Caves, jis yra 22 km ilgio, o paprastiems mirtingiesiems prieinama 1,5 km. Tai va įdomioji dalis, kad vietoj trumpo sustojimo vis tiek nusipirkom bilietus į urvą. Niekam net nebuvo įdomu norim ten ar ne, sakė eikit eikit 😀

3-kelias-i-kapadokija-4 3-kelias-i-kapadokija-1 3-kelias-i-kapadokija-2 3-kelias-i-kapadokija-3

Urvas nėra kažkoks labai ypatingas, tai akių ganymui jo neimčiau. Bet šaunioji dalis ta, kad maždaug 40 minučių ten vaikščiojom dviese. Blogas apšvietimas, tamsa, drėgmė, upė, kriokliai ir gausybė laiptelių – visada apie tai svajojau, tai išlindau laiminga kaip livaras. 

4-urvas-7 4-urvas-1 4-urvas-2 4-urvas-4 4-urvas-5 4-urvas-6

Urvas 1968 metais atrastas iš ištirtas prancūzo (o visuomenei atvertas 2004 m.), kuris tą vietą rekomendavo naudoti astmos speleoterapijai. Urve mačiau vietų, skirtų pasėdėjimui, tad tik vėliau supratau, kad turbūt jis vis dar bent minimaliai naudojamas gydymams. Legendos byloja, kad tokiuose urvuose beveik nebūna dulkių dėl didelės drėgmės, o truputį didesnis anglies dioksido kiekis lemia gilesnį bei intensyvesnį kvėpavimą. Tad jie laikomi turintys gydomųjų galių ir yra populairūs tarp alternatyvių gydymų šalininkų.  

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram