Kelionė į Tanzaniją. Vabzdžiai ir skiepai

Kelionė į Tanzaniją. Vabzdžiai ir skiepai

Privalomų skiepų keliautojams nėra, nebent skrisit iš endeminių geltonosios karštligės teritorijų ar per tas sritis vyksit tranzitu (daugiau nei 12 valandų oro uoste). Yra keli rekomenduojami skiepai (hepatitas A, hepatitas B, vidurių šiltinė, meningokokinė infekcija, suaugusiems difterijos, stabligės revakcinacija).

Būtina atsiminti, kad safarį sudaro ne tik stambieji kanopiniai ar plėšrūnai – draugiją jums aktyviai palaikys ir vabzdžiai.  Pagrindinis nerimo šaltinis – uodai ir musės cėcė. 

Maliarijos rizika vyrauja visus metus visose Tanzanijos teritorijose, esančiose žemiau nei 1800 m jūros lygio. PSO šalis pagal maliarijos riziką skirsto į tris lygius, ir Tanzanija priklauso trečiajam, baisiausiam. Kalbant apie uodus, jų aktyvumas vis viena priklauso nuo sezono – sausuoju jie romesni. Rekomenduojama turėti specialių tablečių, saugančių nuo susirgimo maliarija. Jų galima įsigyti su receptu mūsų vaistinėse (rekomenduojama pradėti gerti truputį dar iki kelionės), tačiau taip pat jos perkamos ir vietoje (minusas – nepavyks jų gerti dar prieš kelionę). Žinoma, reikia aktyviai naudoti repelentus (mes rinkomės teptis senu geru Bens, dėjomės apyrankes, taip pat į kelioninius higienos reikmenis įvarvinau po lašą eterinių aliejų, turinčių bent kažkiek atbaidyti kraujasiurbius). Kaip bebūtų keista, vabzdžių nebuvo itin daug – pirmą grįžimo į Lietuvą vakarą trumpam išvedus šunį pamyžt, sutikau tiek uodų, kiek per visą buvimo Tanzanijoj laiką drauge sudėjus, o gal net daugiau. Vaistų negėrėm – keliaujant iki poros savaičių gal ir surizikuočiau, bet ilgesnė kelionės trukmė atbaidė nuo malaronų rijimo. Tepėmės repelentais ir tikėjomės geriausio. 

Kalbant apie mokslinius tyrimus, nėra tikrai įrodyta, kad tie vietiškai tepami repelentai (ant kūno ar jais nupurkšti tinklai) iš tiesų padėtų apsisaugoti nuo susirgimų – patys rimčiausi tyrimai dažniausiai neaptinka tokio ryšio ir gali būti, kad tepalai ir purškalai yra kiek pervertinami. Repelentai rodo 18% apsauginį veiksmingumą nuo P. falciparum sukeliamos maliarijos. Taigi nors vietiškai taikomos apsaugos priemonės kažkiek padeda, jos negali būti vienintelė priemonė siekiant apsisaugoti nuo susirgimo maliarija. Taip pat tyrimų duomenimis, kai nėra apsauginių tinklelių, insekticidais impregnuoti rūbai gali sumažinti riziką užsikrėsti maliarija maždaug 50 proc. Iš natūralių medžiagų didžiausią teigiamą poveikį turi kininio smikmyko (Ligusticum sinense) ekstraktas (tik klausimas kur aną rast – intiku daugiausia siūlo sakytis miltus ir papildus – kaip juos pritaikyt atbaidymui labai nemąsčiau), kvapiųjų citrinžolių (Cymbopogon nardus) (naudojau, pirkau specializuotoj parduotuvėj), pušų, pipirmėčių, rausvosios dalbergijos (Dalbergia sissoo), blakstienotosios rizoforos (Rhizophora mucronata) eteriniai aliejai. Vidutinis šių priemonių apsaugos laikas – nuo 9 iki 11,5 val. Levandų, kamparo, katžolės, pelargonijų, jazminų, plačialapių eukaliptų, citrininių eukaliptų, tikrųjų citrinžolių (Cymbopogon citratus), kedrų, ramunėlių, cinamono, kadagių, rozmarinų, sandalmedžių, ciberžolių ir kiti eteriniai aliejai veikia gerai ir suteikia 8 val. apsaugą.

Kiti bjaurūs gyviai – musės cėcė. Dar gerai, kad anos nėra paplitusios vienodai, tačiau jeigu jau susidursit su šituo padaru, tai jis sugebės įlįsti visur, ir jos nepavyks užmušti kaip mūsiškių musėkų – ją reikės gaudyti ir traiškyti. Keliaujant į safari, nerekomenduojama dėtis mėlynų, žalių ir juodų rūbų, nes būtent šios spalvos vilioja tas muses. Geriausia – įprastos “safarinės” spalvos kaip rusva, oranžinė, geltona, žalsva. Taip pat šias muses gali vilioti kvapnios prausimosi priemonės. Kadangi musės landžios, naudinga rūbus kamšyti kaip einant į mišką grybauti. Dar pridedant porą pastabų prie aprangos – Tanzanija gan konservatyvi šalis, ir, nors Zanzibare ne paplūdimiuose galioja dar griežtesnės “dreskodo” taisyklės, safariuose taip pat rekomenduojama vaikščioti padoriai apsirengus – ne per trumpiausi šortai ir t.t. Šitų musių labai daug irgi nesutikom. 

Jeigu įkando uodas ar minėta musė, kasytis negalima – geriau turėti kokį tepalą, naudojamą po įkandimo. 

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram