Garsiausios Biržų smegduobės

Garsiausios Biržų smegduobės

Lietuvoje karstiniai procesai vyksta Biržų ir Pasvalio rajonuose. Ten esančiuos gipso uolienų sluoksniuose atsiradus tuštumoms, įgriūna žemė ir susidaro smegduobės, kurių priskaičiuojama apie 9000. Biržų regioninis parkas – unikalus kraštas, kuriame žemės paviršius nuolat aktyviai formuojasi ir keičia kraštovaizdį. Gruntiniam vandeniui išplovus gelmėje esančius gipso klodus, įgriūva žemė. Susidaro smegduobės, vienos sausos kiaip Karvės ola, kitos virtusios ežerėliais. 

Karvės duobė

Pati žinomiausia smegduobė Lietuvoje yra žinoma Karvės duobės vardu, ir prie jos net karvės statula pastatyta. Jai turbūt apie 200 metų. Pati karstinė įgriuva šulinio tipo, beveik apskrita piltuviška. Jos gylis maždaug 9 m, į apačią palaipsniui siaurėdama 8,5 m gylyje ji turi vos 2,5 m skersmenį. Šioje dalyje stačias įgriuvos sieneles sudaro kietas dolomito sluoksnis su plonais gipso ir mergelio tarpsluoksniais. Karvės duobės įgriuvos dugne atsiveria karvės ola, kurią sudaro požeminė ertmė. Bendras urvo ilgis – 46 m, jis ilgiausias Lietuvoje. Oloje yra 5 atšakos (Šlapioji ola, Siauroji landa, Šikšnosparnių landa, Rupūžės ola) ir 1,5 m gylio požeminis ežeriukas, kuriame pastebėta devynspyglių ir trispyglių dyglių ir moliuskų, vienoje landoje rasta šikšnosparnių. “Karvės ola” dar aktyviai vystosi. 2007 m. Lietuvos speleologų klubas „Aenigma“ ir rusų narai – speleologai vykdė tyrimus apsemtose urvo dalyse. 

23-karves-duobe-1 23-karves-duobe-2

Geologų duobė

Ši smegduobė pasaulį išvydo 2003 metais, prieš pat geologų dienos šventę, dėl to ir buvo taip pavadinta. 2004 m. šalia atsivėrė dar viena karstinė įgriuva, 2005 m. abi jos susijungė. Dabar geologų duobės plotis – apie 12 x 9,5 n, gylis 5 m. 

24-geologu-duobe-1 24-geologu-duobe-2

Lapės ola

Šitoj smeegduobėj yra daug chaotiškai vienas ant kito suvirtusių dolomito su gipso trapsluoksniais luitų. Lapės ola visada sausa, net pavasarį, tad dugne yra neužakusių kiaurymių, susietų su požeminėmis ertmėmis. 

25-lapes-ola

Barsuko ola

Barsuko ola sudaryta iš dviejų susijungusių smegduobių. Jos ilgis – 32 m, yra kelios skylės, kurių vieną praplatino speleologai. 

26-barsuko-ola-1 26-barsuko-ola-2

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
Facebook
YouTube
Instagram